Резултати општинског нивоа Рауховог квиза

Друштво математичара Србије и подружница ДМС Јабланички округ, трећу годину заредом организују математички квиз. Екипно је такмичење, екипу чини по један ученик од 5. до 8. разреда. Ове године се  такмичило 5 основних школа из Лесковца. Квиз је одржан у Центру за стручно усавршавање 20.октобра. Прво место је освојила школа "Вук Караџић", Лесковац, друго "Вук Караџић", Бобиште, а треће "Вожд Карађорђе", Лесковац.
Тиме се екипа из школе "Вук Караџић",  Лесковац пласирала на окружни ниво такмичења који ће бити одржан 14.11.2018. у 9 сати, у Центру за стручно усавршавање у Лесковцу.
Координаторка такмичења
Јелена Пешић Ивановић
 
 

 

Раухов математички квиз

Друштово математичара Србије и ове школске године организује математички квиз под називом „Раухов математички квиз“.  Квиз се реализује у две категорије:

·         ученици млађих разреда (по један ученик од 1. до 4. разреда)

·         ученици старијих разреда (по један ученик од 5. до 8. разреда)

           Потребно је да свака школа одржи такмичење за своје ученике и  да пријави победничке екипе на сајт ДМС-а  као и да пошаље обавештење на меил ДМС Јабланички округ (Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.) и то најкасније до 15. октобра.

Општински ниво такмичења за општину Лесковац, одржаће се у Центру за стручно усавршавање Лесковац, 20.10.2018. од 10. сати.

Окружно такмичење одржаће се у среду 14.11.2018. са почетком у 9. часова у ЦСУ Лесковац. 

 Ближе информације о квизу, као и онлајн пријава дате су на вези

 Координатор такмичења „Раухов математички квиз“ за Јабланички округ

Јелена Пешић Ивановић

 

 

 

Математички лист - окружно квиз такмичење 2017

У Техничкој школи "Раде Металац", у организацији Подружнице ДМС Јабланички округ, у уторак 7.11.2017. одржано је Окружно екипно квиз такмичење "Математички лист", за ученике виших  разреда основних школа.

Оваква врста такмичења, први пут је организована 2016 године, поводом јубилеја штампања истоимене дечије новине "Математички лист" који садржи предлоге контролних и писмених задатака за ученике од 3. до 8. разреда, разне проблемске задатке за ученике, наставнике и родитеље, математичке текстове, шаховске проблеме, конкурсне и наградне задатке.  

Такмичење се реализује посебно за екипе ученика од првог до четвртог разреда и посебно за екипе ученика петог до осмог разреда. Једну екипу чини по један ученик једног разреда.

Општински ниво такмичења за ученике нижих разреда основних школа оджан је само у општини Лесковац. На општинско такмичење ученика млађих разреда пријавиле су се две екипе, из  основних школа "Бранко Радичевић" из Брестовца и "Трајко Стаменковић" из Лесковца.  Победници су екипа млађих из ОШ "Трајко Стаменковић", која се победом на општинском нивоу, директно пласиралала на регионални ниво такмичења.  

На окружном нивоу такмичиле су се три екипе ОШ "Горња Јабланица", из Медвеђе;  ОШ "8.октобар" из  Власотинца и ОШ "Милутин Смиљковић", из Винарца. Победничка екипа су ученици из ОШ "8.октобар" који ће наш округ представљати на регионалном такмичењу које ће се одржати најкасније до 10.12.2017. у организацији подружнице ДМС Ниш.

Задатке за ученике старијих разреда израдили су Милош Павловић из ОШ "Светозар Марковић" и Александар Прокоповић из Гимназије Лесковац. Квиз је урадила Јелена Пешић Ивановић, из ОШ "Трајко Стаменковић"  на апликацији Кахоот, која је била и водитељ овог квиза. 

Општинско екипно квиз такмичење Математички лист

У Техничкој школи "Раде Металац", у организацији Подружнице ДМС Јабланички округ, у суботу 7.10.2017. одржано је Општинско екипно квиз такмичење "Математички лист", за ученике виших и нижих разреда основних школа.

Оваква врста такмичења, први пут је организована 2016 године, поводом јубилеја штампања истоимене дечије новине "Математички лист" који садржи предлоге контролних и писмених задатака за ученике од 3. до 8. разреда, разне проблемске задатке за ученике, наставнике и родитеље, математичке текстове, шаховске проблеме, конкурсне и наградне задатке.  

Такмичење се реализује посебно за екипе ученика од првог до четвртог разреда и посебно за екипе ученика петог до осмог разреда. Једну екипу чини по један ученик једног разреда. На такмичење ученика млађих разреда пријавиле су се две екипе, из  основних школа Бранко Радичевић из Брестовца и Трајко Стаменковић из Лесковца. Екипе старијих ученика су из школа Бранко Радичевић, Брестовац; Трајко Стаменковић, Лесковац; Вук Караџић, Лесковац и Милутин Смиљковић из Винарца. 

Победници су екипа млађих из ОШ Трајко Стаменковић и екипа старијих из ОШ Милутин Смиљковић. Ове две екипе представљаће општину Лесковац на Окружном такмичењу у новембру, где ће се састати са екипама из других општина Јабланичког округа.

У изради задатака за ученике млађих разреда учествовале су Санела Ћирић из ОШ Светозар Марковић и Сузана Васиљковић из ОШ Јосиф Костић, а задатке за ученике старијих разреда израдили су Ана Станковић из ОШ Вожд Карађорђе и Александар Прокоповић из Гимназије Лесковац, који је израдио и квиз на апликацији Кахоот!

 

Квиз "Математички лист" 2017

Друштво математичара Србије и ове године организује екипно квиз такмичење за ученике основних школа. 

Основне информације о такмичењу могу се пронаћи на вези Математички лист или на сајту ДМС 

Пријава школских победничких екипа је на вези 

Поред ове пријаве потребно је исте податке копирати и послати мејлом Подружници Јабланичког округа на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 

 

Задаци са општинског такмичења 2016

 

Квиз Maтематички лист 2016. општинско (I-IV)

 

 

Квиз Maтематички лист 2016. општинско (V-VIII)

 

Јубилеј Математичког листа

  

Ове године је јубиларна 50. годишњица издавања Математичког листа за ученике основних школа.

Први примерак „Математичког листа“ за ученике основне школе (I – 1) изашао је из штампе 5. априла 1967. године као експериментално издање. Други, такође експериментални број (I – 2) број је издат 5. маја 1967. године, али су због великог интересовања школа, ученика и наставника оба броја касније доштампана и издата као као једна свеска која је садржала оба експериментална броја. Главни уредник листа била је проф. др Милица Илић Дајовић, а одговорни уредник професор Богољуб Маринковић. Лист је у том  почетном периоду свог развоја од 1967. године, па све до школске 1973/74. године излазио пет пута годишње. Од школске 1974/75. године до школске 2009/10. лист је излазио шест пута годишње, да би се од школске 2010/11. године вратио на првобитну концепцију и сада се приређује пет бројева листа у једној школској години. У школској 2015/16. изласком броја (L – 5) навршило се тачно 50 година излажења „Математичког листа“ за ученике основних школа чије садржаје су као главни и одговорни уредник обликовали проф. др Ратко Тошић и Вера Јоцковић.

У оквиру програма обележавања јубилеја Друштво математичара Србије је покренуло екипно квиз такмичење за ученике основних школа.

Свако квиз такмичење, без обзира на ком нивоу се организује има сценарио:

Кратко представљање „Математичког листа“ (историја, значај, садржаји ...);

Квиз такмичење ученика млађих разреда;

Квиз такмичење ученика старијих разреда.

 

На такмичење учествују екипе ученика млађих разреда и посебно екипе ученика старијих разреда ученика основних школа. Једну екипу ученика млађих или старијих разреда чини по један ученик сваког разреда. Екипу млађих чине ученици од првог до четвртог, а екипу старијих ученици од петог до осмог разреда.

У општини Лесковац, следеће школе су организовале школско такмичење и пласирале се на општинско такмичење:

1. ОШ Трајко Стаменковић, Лесковац
2. ОШ Вожд Карађорђе, Лесковац      
3. ОШ Коста Стаменковић, Лесковац
4. ОШ Вук Караџић Лесковац
5. ОШ Бранко Радичевић, Брестовац
6. ОШ Милутун Сиљковић, Винарце

 

Екипа из школе Коста Стаменковић је одустала због наградне екскурзије коју су добили ученици због високо постигнутих резултата прошле године. Тако да је на општинско такмичење, које је одржано у ТШ Раде Металац учествовало пет екипа старијих разреда ученика основних школа. Само две школе су организовале такмичење за ученике млађих разреда, то су ОШ Трајко Стаменковић и ОШ Бранко Радичевић, Брестовац. Пре такмичења екипа Ана Станковић представила значај Математичког листа. Водитељка такмичења Јелена Пешић Ивановић је такмичење припремила преко веб апликације Kahoot!

Задаци са такмичења :
 
 

Победничке екипе и за ученике млађих и старијих разреда су из ОШ Трајко Стаменковић.

Уколико нема пријављених екипа из других општина, ово ће уједно бити и победници окружног такмичења, а ове екипе ће учествовати на субрегионалном такмичењу. Иза тога следе регионална и на крају републичко квиз такмичење.

Ученици нашег округа се на субрегионалном такмичењу (1/4) такмиче са ученицима Топличког и Пчињског округа. Из сваког округа иде по једна екипа млађих и једна екипа старијих. Победник иде даље на Регионално такмичење, тј. полуфинале са победничком екипом из Зјечарског и Борског округа и екипом Нишавског и Пиротског округа. Победник полуфинала иде на финале Државно такмичење које организује ДМС у Београду.

Литература коју  учесници квиза користе је:

- Математички лист;

- Задаци са такмичења „Кенгур без граница“.

Награде

Дипломе за све победнике квиза од школског до републичког нивоа

Захвалнице школама, које су организовале школске квизове

Беџеви за учеснике квиза од окружног нивоа, па на даље

Мајце за учеснике квиза на субрегионалном и регионалном нивоу

Медаље за победнике квиза на државном нивоу

Награде за школе - победнике квиза (2 лаптопа)

Награде за чланове победничких екипа (8 таблета)

 

Симболичне награде за друг и треће пласиране школе и чланове екипа.

 

Квиз "Математичког Листа"

        Обавештење

 

          У години навршавања 50 година од штампања првог броја Математичког Листа ДМС организује такмичење КВИЗ "МАТЕМАТИЧКОГ ЛИСТА".

        Тим поводом дана 15.10.2016. године ДМС-ЈО организује Општинско такмичење, под истим називом, у просторијама ТШ "Раде Металац" у Лесковцу. Обавештавамо пријављене екипе да истог дана, најкасније до 09.30 часова дођу у ТШ у пратњи својих учитеља и наставника.

        Извршни одбор ДМС-ЈО

Обележавање 50 година објављивања Математичког листа

На састанку Управног одбора Друштва математичара Србије који је одржан 03.09.2016. године у Земуну, донешена је одлука да се поводом јубилеја 50 година издавања Математичког листа покрене екипно такмичење са називом Математички лист. 

Више о организацији и програму обележавања можете наћи на вези Математички лист.

Председница ДМС Подружнице за Јабланички округ Ангела Митић Младеновић, која је присуствовала састанку у Земуну ће одржати састанак са председницима Актива свих школа у региону у понедељак, 12.09.2016. у 12,30 у Техничкој школи Раде Металац, како би упознала наставнике са организацијом и реализацијом планираног квиз такмичења. 

 

Конференција за локалне медије је заказана за 12 сати истог дана, а поред тога наставници - координатори по општинама, као и школе у округу добиће званична обавештења о такмичењу у току наредне недеље.

 

Актуелно

Линкови